CORTE RUFFONI

Architects: Pietro Todeschini + Paolo Pagani
Location: Verona – Italy
Category: Hospitality
Area: 640 sqm
Project Year: 2016

Il progetto prevede la conversione di una barchessa in agriturismo all’interno di una tipica corte veneta.
La trasformazione funzionale non ha voluto intaccare la memoria visiva dell’edificio.
Una nuova soletta divide il volume interno in due piani e grandi serramenti in vetro ridisegnano le aperture che scandiscono l’intera facciata.
Gli interni sono caratterizzati da pavimentazioni in pietra locale, Rosa Verona, ed in cotto di recupero dalle demolizioni.

The project is about the transformation of a Barchessa in Agriturismo (B&B) within a typical venetian courtyard.
The new program did not change the perception of the exteriors of original building.
A new slab conceived as a black line is dividing the volume in two floors and new big windows redesign the arched openings.
The interiors are characterized by a local stone paving (Rosa Verona) and cotto tiles recycled from demolitions.